Ankrillette

Rillette är ett slags pålägg som bäst serveras rums tempererat på ett riktigt gott surdegsbröd. Det är också ett bra tillbehör till ost brickan. Detta är dock ett två dagars projekt, fast slutresultatet håller upp till en månad i kyl.
Ingredienser:
4 anklår
2-3 burkar ankfett
4dl salt
6 kvistar timjan
1-2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 msk Quatre éspice
5 kvistar bladpersilja
Timjan plockas fint och blandas med salt, anklåren gnids in i salt och ställs på kyl i 24 tim.
Anklåren sköljs av och torkas nogrant med lite papper och lägs i en djup ugnsform. Fettet smälts och hälls över anklåren så det täcks. Blir det fett över är det bara att hälsa tillbaka i burkarna och sparas.
In i ugn på 175°c i ca 3 tim. Titta till dom så att där är nog med fett och att det inte bubblar allt för mycket, vi vill inte att anklåren ska friteras. Gör det det är det bara att sänka ugnen.
När anklåren är klara ska det falla av benen. Dom plockas upp och låts svalna lite för att sedan plockas i sär i mindre bitar. Nu ska vi ha ca 1/4 av fettet i en kastrull, resten kan silas och sparas. I fetten går den finhackade löken, vitlöken och qautre e´spice. Löken svättas lite men ska inte ta färg. Sedan i med köttet och blanda upp noga strimla köttet lite extra om där är många stora bitar.
Avsluta med hackad persilja. Detta kan nu slevas upp i konfityr burkar med slutande lock för bättre förvaring. Om man vill att det ska hålla upp till en månad pressar men det i burken och skyler ner för att sedan hälla lite smält fett över för att skapa ett lock.
Ta fram någon timme innan servering och bara njut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0