Gris fylld med gris...

Hej igår hade vi middag jag frugan och frugans väninna. Det serverades rostad pumpasoppa till förrätt och gris fylld med gris till varmrätt!! Det blev riktigt bra, förutom att jag hade lite problem att binda ihop grisen för jag hade köpt fel snöre! Jaja till pumpasoppan!.
4 pers
1 stor butternut squash
1 purjolök
2 morötter
1 shallottenlök
1 klyfta vitlök
2 liter buljong, gärna höns
Olivolja
S/P
1 lagerblad
Jag började med att skala butternutten och morötterna, i en ugnsform med lite olivolja och vitlöksklyftan. Rosta på 175 tills mjuka, de ska inte få färg så sänk om dom börjar bryna. I en kastrull fräste jag purjo och lök, samtidigt som jag värmde upp buljongen. I med butternutten i kastrullen med lök, fräs lite och häll på buljongen. Koka upp och låt sjuda en stund, med lagerbladet i. Mixa slät i en blender eller med en stavmixer. Servera med ett
ostgratinerat bröd kanske.
Den blev ganska tjock men med ingen grädda i så var den väldigt lätt. Så till grisen!.
Jag hittade en liten bit fläskestek i affären som såg väldigt frestande ut. Jag gick runt och tänkte på att man skulle fylla den med något, och vad bättre än mer gris.
4 pers
1 bit fläskestek ca 1,3 kg
1 näve sviskon
1 näve russin, sultan
1 pkt fläskfärs ca 300gr
S/P
2 msk fänkålsfrön
Jag började med att blanda sviskon, russin och fläskfärsen med salt och peppar. Sen skar jag fläskesteken horisontellt fast inte hela vägen i genom bara så jag kan öppna den som en baguett. Packade färsen så gott jag kunde sen band jag ihop den igen. Sen krossa jag fänkålsfråna och blanda med salt för att rulla steken i. In med steken i ugnen på 250°c i ca 15 min för att få igång det krispiga fettet, sedan sänks värmen till 170 och steks klar. När den är klar, rulla in den i folie för att vila.
Till detta serverade jag rostad potatis och blomkålscremé. Blomkålscremén gjorde jag följande, ett blomkålshuvud kokat i vatten med en buljongtärning tills mjuk sen mixad med lite av vätskan med lite riven muskot och salt/peppar.
Inget smör eller grädde nödvändigt!
Bon Appetit

Mmmm Boudins...

Nu har jag precis glufsat i mig något som nog är topp 10 av bakfyllemiddag. Något som jag känner för att kalla min franska pytt i panna.
Boudin är fransk blodkorv som är mycket mer trevlig än dom falukorvs liknande saker vi har i Sverige!! Det har jag kanske inte sagt men jag bor för tillfälligt i Frankrike. Jag hade med stor glädje gjort det själv fast få tag i grisblod, fjälster och grisfett är inte det lättaste här upp i alperna så det fick bli affärs köpta idag.

2 pers

1 pkt Boudins Noir 3st
2 potatis
1 morot
1 stor kokt rödbeta
2 ägg eller fler om man vill ha det
1 schallottenlök
1/2 vitlöksklyfta
4 skivor bacon
1 stor champinjon
Salt/peppar
Soja
Olja att steka i
Persilja

Tärna upp morot, lök, champinjon och bacon. I med det i pannan på medium värme. Skiva potatis tunt och släng i det i pannan. Fräs tills potatisen börjar att mjukna lite, i med den tärnade rödbetan, salt, peppar och en skvätt soja.

Ny panna på med lite olja, skiva korvarna med en vass kniv i med dom i pannan behöver 1 minut på varje sida ungefär. Stek äggen "sunny side up" i samma panna om det får plats servera med lite hackad persilja och en god öl så är du redo för lördags kvällen.

Bon Appetite

Inget lunch recept ida...

Lite bakfull idag efter gårdagens strapatser, så idag blev det rester från kanin grytan från igår. Men har något fint planerat till senare, det kommer att vara lite speciellt men riktigt mumsigt.

Middag

Nu har jag satt in middagen i ugnen det blir idag min version av en Tagine. Fast nu har jag inte en sån fin kruka men det får duga med en gryta och lock.
För 2-3 pers
1/2 Kanin
2 morötter
2 lök
2 selleristavar
2 vitlöksklyfter
2 nävar russin/sultan
3 champinjoner
3 bitar bacon
1 literKycklingbuljong
1/2 rött vin
Vatten
2 lagerblad
1 liten näve pepparkorn
Muskot
Paprika
Salt
Kummin
Jag började med att blanda paprika,salt,kummin och muskot för att gnida in dom i kaninen. Därefter frästa jag dom i lite ankfett till dom fått fin brun färg, i med dom i kastrullen. I den varma pannan slängde jag i bacon, lök och champinjoner som jag skurit i ganska stora bitar för att lätt plocka upp dom ur grytan sen. Bryn detta noga och slå på 2dl av vinet för att deglacera pannan, i med allt i grytan. Skär alla grönsaker i större bitar och i med dom i grytan tillsamman med buljong, vin, lagerblad,vitlök och pepparkorn. Fyll upp med vatten om det inte täcker.
På med lock eller folie, in i ugn på 170°c i ca 3 timmar.
När det är klart plocka upp köttet, lägg åt sidan. På med grytan på spisen och reducera. Smaka av med salt och peppar och kanske något med lite mer tryck i som tabasco för att få en lite hetare gryta.
Sila av och plocka ut russinen för att lägga tillbaka i såsen. Red av såsen med beurre manié som är mjöl och smör blandat till en paste. I med köttet och koka upp.
Servera med pilafris eller vanligt med lite färsk koriander.
Bon appetite
Måste säga att det blev jävligt bra! Första gången jag gav mig på kanin och det var riktigt gott!!

Baked mackerel with greens and scallops.

2-3 servings
with rice 4

Mackerel 1 whole

Scallops 8 ps
Spring onion 3 ps
Chinese cabbage 4 ps
Lemon 1 ps
Mangochutney 1 jar
Asparagus 6-12
Koriander 1 bunch
Soy sauce

Clean the fish under cold water and dry off with paper. Score the fish. Season the fish with salt and pepper inside and out. Rub the fish in with mango chutney and some soy sauce. Slice the lemon and put on the fish. Bake the fish in the oven at 175c for about 20 min. 
Peel and blanch the asparagus. slice your cabbage an onion. Season the scallops on both sides the put on a pan on full heat with some oil and fry the scallops 1 minute on each side. Take them out and through in your vegetables. Cook until tender, deglaze with some soy sauce.
Serve as is or with rice.

Filé of lamb with mushroom risotto

4 servings

Lambfilet 4 ps

Asparagus 16 ps
Arborio rice 3 dl
Vegetable stock 2 liter
Chantrelle 2 handfulls
Champion 1 handfull
Basil 1 bunch
Parmesan, grated 3 handfulls
Shallots 2 ps
White wine 5 dl
Lemon 1 ps
Olive oil 1dl
Butter 100 gr
A few sprigs of thyme

Start by taking out the lamb so it gets room temp. Cut the onion, grate cheese, clean and cut mushrooms. Put on the stock so its warm. Now to the risotto, take a thick bottom pot in with olive oil sweat the onion no color. In with the rice and stir fry for 2 minutes. In with one third of the mushrooms. In with the wine, stir. Almost cook out the wine then cover with stock and keep stirring.
Keep adding stock until the rice is done, don´t forget to keep stirring. You want the rice to have a bite to it "al dente". During the time the risotto is cooking start a pan for your lamb. Oil, a clove of garlic and some thyme sprigs. Season the lamb with salt and pepper and put them in the pan. Turn them over and add some butter. You want to get them out just before medium, base them over and over.
Put them in tin foil to rest. Put the asparagus in the pan and cover with water cook for 3 minutes. Finish the risotto with seasoning, basil, parmesan and lemon zest and juice.
Clean the pan and put in the mushrooms with butter salt and pepper. Saute them and fold them in to the risotto or serve them as topping.

Grilled entrecoté with greens


2 servings

Entrecoté 2 ps

Asparagus 8 ps
Chinese Cabbage 4 leafs
Spinach 2 ha ndfull
Greens pees 1 handfull
White onion 1 ps
Take the meat out half and hour before you start.

Season the meat with salt and pepper on both sides. Put a small pot on with salted water. Peel the asparagus and blanch in the water for two minutes. Put your pan on high heat put some oil in and start to sear your meat, turn your meat and add some butter to the pan. You want the meat to be medium/rare. Take the meat of to let it rest. Deglaze you pan with some water or wine if you have some.
Now put a pan on for your greens, oil and butter for frying. Add the onion and cabbage in you pan, sauté for two minutes then add your asparagus cook for another minute before putting your spinach which just need 30 seconds. Season with salt and pepper.

Beetroot and horseradish cured salmon.


Salmon 1 side
Lemon 2 ps
Beetroot 2 ps
Horseradish 1 small ps
Sugar 4 dl
Salt 4 dl
Pepparcorns 1 handfull
Dill 1 bunch

Wash the salmon and dry off with paper, put in a deep dish. Mix salt and sugar with peppercorns, pour over the salmon and rub in thoroughly. Grate lemon zest, horseradish and beetroot on top of the salmon and rub in. Chop up the dill and press on top of the salmon. cover and put under press in the fridge for 36 hours. Slice thin and serve with a dill dressing of dill and creme fraiche salt and pepper.

Recept

Jag kommer att ladda upp massa recept nu fast dom här är på engelska för det är saker jag skrivit och lagat tidigare då jag höll på att leka med ett engelskt recept program.

Lunch

Idag tar jag hand om kycklinglåren som blev över igår. Dom har legat i salt i nästan 20 tim, jag sköljer av dom och torkar dom med lite papper. Jag smälter lite ner än en burk ankfett för att täcka låren i. In i ugnen på 175°c i ca två timmar.
Det här passar ju bra till två med lite grönsaker men jag tror jag tar båda låren själv och lite mindre grönsaker.
För 2 pers:
2 morötter
1 selleristav
3 p otatis
1 shallottenlök
1/2 vitlöksklyfta
Ankfett för stekning
Kycklingbuljongen
Detta tänker jag skära ner i brunoise vilket är små kuber, lite mindre än en tärning. Fräsa detta med lite ankfett till glänsande mjukt, hälla på lite av kycklingbuljongen som jag har kokat i två timmar för att sedan sila den och reducera till hälften. Jag ställde den på balkongen så den svalna sen tog jag bort fettet som hade lagt sig uppe på.
Låt buljongen reducera lite, smaka av med salt och peppar. Det ska vara lite som en soppa fast inte så mycket buljong, en torr soppa kan man väl säga eller?
Detta ska bli mumsigt!!

Ankrillette

Rillette är ett slags pålägg som bäst serveras rums tempererat på ett riktigt gott surdegsbröd. Det är också ett bra tillbehör till ost brickan. Detta är dock ett två dagars projekt, fast slutresultatet håller upp till en månad i kyl.
Ingredienser:
4 anklår
2-3 burkar ankfett
4dl salt
6 kvistar timjan
1-2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 msk Quatre éspice
5 kvistar bladpersilja
Timjan plockas fint och blandas med salt, anklåren gnids in i salt och ställs på kyl i 24 tim.
Anklåren sköljs av och torkas nogrant med lite papper och lägs i en djup ugnsform. Fettet smälts och hälls över anklåren så det täcks. Blir det fett över är det bara att hälsa tillbaka i burkarna och sparas.
In i ugn på 175°c i ca 3 tim. Titta till dom så att där är nog med fett och att det inte bubblar allt för mycket, vi vill inte att anklåren ska friteras. Gör det det är det bara att sänka ugnen.
När anklåren är klara ska det falla av benen. Dom plockas upp och låts svalna lite för att sedan plockas i sär i mindre bitar. Nu ska vi ha ca 1/4 av fettet i en kastrull, resten kan silas och sparas. I fetten går den finhackade löken, vitlöken och qautre e´spice. Löken svättas lite men ska inte ta färg. Sedan i med köttet och blanda upp noga strimla köttet lite extra om där är många stora bitar.
Avsluta med hackad persilja. Detta kan nu slevas upp i konfityr burkar med slutande lock för bättre förvaring. Om man vill att det ska hålla upp till en månad pressar men det i burken och skyler ner för att sedan hälla lite smält fett över för att skapa ett lock.
Ta fram någon timme innan servering och bara njut.

Första

Hej

Detta är mitt första inlägg. Jag kommer under min bloggtid försöka att lägga upp bilder, recept och menyer som får er läsare att vilja lägga ner datan och gå in i köket och börja laga mat.

 

Jag kan väl börja direkt med vad jag har lagat idag.

Idag till middag blev det rostat kycklingbröst med rostad purjolök och schalottenlök med aioli.

Och förberedelse till morgondagens lunch.

 

Recept: till 2 pers

2 purjolök

1 hel kyckling

2 schalottenlök

Salt, peppar

Quatre e´spice

Olivolja

Smör

 

Aioli:

2 äggulor

2 vitlöksklyftor

1 msk citronsaft

Salt, peppar

Rapsolja

2 msk god olivolja

1 msk vatten

1 tsk dijonsenap

 

Buljong:

2 morötter

Gröna bladen från purjon

1 lök

1 lagerblad

Lite pepparkorn

3 selleristjälkar

 

Kycklinglåren:

Jag tänkte att jag skulle confitera min två kycklinglår i ankfett till lunch imorn. Och för att marinera och göra köttet lite fastare så blanda jag vitlök, peppar, herbes de provance, dragon och massor av salt. Sen gned jag in låren i salt och plastade och satte dom på kyl tills imorn.

 

Jag började med att stycka kycklingen, först tog jag av låren som jag sparade till lunchen imorgon. Sen delade jag skråvet horisontellt så att brösten sitter fint kvar på hälften. Den andra hälften med vingarna gjorde jag till buljong. Brösten gned jag in med quatre e´spice, salt, peppar och smör.

 

Schalloten skalas och delas på fyra och purjon sköljs och delas på fyra. Kycklingen placeras på en bit foile med lite små hål och på ett ugns galler. Purjon och löken i en ugnsform med olja, salt och peppar in med allt i ugnen på 175°c, kyckling överst så att dom goda safterna droppar ner i löken. Behöver ca 20-30 min.

 

Medans det är i ugnen började jag med aiolin. 2 gulor vispas upp med vitlök, citronsaft och dijon. Sen ska en fin stråle med rapsolja, tills det börjar få den fina majonäs konsistensen, i med vatten vispa runt och avsluta med olivolja, salt och peppar. Sätt i kylen så länge.

Ta ut kycklingen och skär ut brösten fint klart för att käkas, smaklig måltid.

 


RSS 2.0