Första
Hej
Detta är mitt första inlägg. Jag kommer under min bloggtid försöka att lägga upp bilder, recept och menyer som får er läsare att vilja lägga ner datan och gå in i köket och börja laga mat.
Jag kan väl börja direkt med vad jag har lagat idag.
Idag till middag blev det rostat kycklingbröst med rostad purjolök och schalottenlök med aioli.
Och förberedelse till morgondagens lunch.
Recept: till 2 pers
2 purjolök
1 hel kyckling
2 schalottenlök
Salt, peppar
Quatre e´spice
Olivolja
Smör
Aioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
Salt, peppar
Rapsolja
2 msk god olivolja
1 msk vatten
1 tsk dijonsenap
Buljong:
2 morötter
Gröna bladen från purjon
1 lök
1 lagerblad
Lite pepparkorn
3 selleristjälkar
Kycklinglåren:
Jag tänkte att jag skulle confitera min två kycklinglår i ankfett till lunch imorn. Och för att marinera och göra köttet lite fastare så blanda jag vitlök, peppar, herbes de provance, dragon och massor av salt. Sen gned jag in låren i salt och plastade och satte dom på kyl tills imorn.
Jag började med att stycka kycklingen, först tog jag av låren som jag sparade till lunchen imorgon. Sen delade jag skråvet horisontellt så att brösten sitter fint kvar på hälften. Den andra hälften med vingarna gjorde jag till buljong. Brösten gned jag in med quatre e´spice, salt, peppar och smör.
Schalloten skalas och delas på fyra och purjon sköljs och delas på fyra. Kycklingen placeras på en bit foile med lite små hål och på ett ugns galler. Purjon och löken i en ugnsform med olja, salt och peppar in med allt i ugnen på 175°c, kyckling överst så att dom goda safterna droppar ner i löken. Behöver ca 20-30 min.
Medans det är i ugnen började jag med aiolin. 2 gulor vispas upp med vitlök, citronsaft och dijon. Sen ska en fin stråle med rapsolja, tills det börjar få den fina majonäs konsistensen, i med vatten vispa runt och avsluta med olivolja, salt och peppar. Sätt i kylen så länge.
Ta ut kycklingen och skär ut brösten fint klart för att käkas, smaklig måltid.